Biserica de lemn "Sf. Gheorghe"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: sec. XVIII
Importanta: A
Cod LMI: SJ-II-m-A-05017
Adresa: 82
Localitate: sat BÎRSA; comuna SOMEŞ-ODORHEI
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 23-Sep-2009

Biserica de lemn "Sf. Gheorghe" din secolul al XVIII-lea, cu temelia asezata direct pe pamant, are plan dreptunghiular cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. Ferastruica - luminator de pe latura de sud a absidei are forma unui trifoi cu patru foi si masoara doar 11 cm. Intrarea este tot pe latura de sud, cu un portal decorat cu"frangie" si romburi duble, ce se unesc prin rozete. Ancadramentul usii dintre pronaos si naos este stabatut simplu de un feston terminat cu doua frunzulite si o rozeta indicand trecerea spre soclul sculptat cu denticuli, romburi, "franghie" si rozete. Tavanul pronaosului este drept, naosul are o bolta semicilindrica, iar peste altar este o bolta asemanatoare, ce face trecerea la conturul peretilor prin patru fasii curbe.
Pictura afectata de vremuri se pastreaza cel mai bine pe bolta naosului. Chenare cu motive florale, in culori aprinse de rosu, albastru si verde, delimiteaza scene din viata lui Hristos si alte scene iconografice, precum "Mutarea lui Enoch". Chipurile Sf. Imparati Constantin si Elena strajuiesc de o parte si de alta usa naosului. In altar, zugravul realizeaza pe bolta, cu deosebit simt artistic, compozitiile : "Coborarea de pe cruce", "Punerea in mormant", "Invierea lui Hristos din morti", remarcabile prin darul de a exprima pe fetele personajelor starile sufletesti. Pe arcul creat din diferenta de inaltime a celor doua bolti, artistul a insiruit figuri de proroci. Numele zugravului de la Barsa si momentul impodobirii locasului se afla consemnate in altar: "Aceasta sfanta biserica s-au zugravit supt stapanirea parohului Simeon Pop, cu toata stradania ficuratorului Oniga Onut, cu ajutorul Domnului Miclea Pal, anul 1838 iunie 29. Mana lui Ioan Prodan zugravul".
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)